Sušené maso… Chuť divočiny

Sušené maso… Chuť divočiny

28.2.2016

aneb povolený doping.

Uchovávání vzácné potraviny bohaté na proteiny sušením je známé po tisíciletí. Tato metoda vznikla nezávisle na několika místech, protože v dobách bez ledniček, mrazniček a chemikálií bylo téměř nemožné, připravit si zásoby na horší časy jinak, než právě sušením.

Sušení je unikátní způsob, jak výrazně zpomalit proces znehodnocování potraviny, aniž by se z ní výrazným způsobem vytratily živiny.

Od dob, co i magnáti potravinového průmyslu objevily kouzlo sušeného masa, se v obchodech můžete setkat se dvěma základními typy: Jerky a Biltong. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Biltong (v překladu „proužky masa“) je maso z křehkých filet nakrájené na proužky či úzké plátky. Používají se snad všechny druhy masa, které vás napadnou, nejtypičtějším je však hovězí. Kořeny této pochoutky sahají do jižní Afriky k původním obyvatelům, kteří maso sušili na slunci a následně jej používali jako zásoby pro dlouhé cesty kontinentem.

Sušené maso… Chuť divočiny

Jerky (v překladu „sušené maso“) pochází také z libového masa, ne však výhradně filet. Vybrané části jsou pak také nakrájené na proužky. Panují nejasnosti ohledně jeho původu. Jedni tvrdí, že první jerky vyrobili původní obyvatelé Ameriky před několika tisíci let. Druzí však zastávají názor, že se jedná o nápad kmene Inků jménem „Quechua“, který sušil první maso kolem roku 1500 našeho letopočtu.

Sušené maso… Chuť divočiny

Základním konzervantem, jaký lze v přírodě použít, byla pochopitelně odpradávna sůl. I sušené maso by totiž v neošetřeném stavu mohly napadnout bakterie, plísně a jiné mikroorganismy. Vynalézavost člověka však šla dál a tak nyní můžeme ochutnat sušené maso kořeněné různými druhy koření, ochucené octem či chilli.

Nemusíte se právě chystat na přejití Afriky, abyste mohli ochutnat některé z lahodně pikantních Zulu Biltong. Můžete se spolehnout, že na jeho výrobu je použito zásadně pouze certifikované české hovězí maso, a sice 100 g syrového na přípravu 30 g sušeného. Nutno podotknout, že takových 100 g ručně vyrobeného sušeného masa Zulu Biltong obsahuje 49 g bílkovin. A to už je poctivá dávka!

Tak dobrou chuť!

Sušené maso… Chuť divočiny

Kořeněné sušené maso Zulu Biltong pro vás na Chilli kuchyních:

Kontakty

Kontakty

09:00 - 16:00 725 888 999
obchod@chillikuchyne.cz

Newsletter

  • U nás je doprava od 2 500,- Kč bez poplatku
  • Skladové zboží odesíláme do 5 dnů. Všechno zboží je vždy skladem v určitém počtu
  • Před odesláním kontrolujeme zboží, že je v pořádku, jsme rodinný e-shop
  • Garance vrácení peněz do 5 dnů

Jen tak pro inspiraci