
Proč nám chutná chilli?
15.11.2015O nejstarším smyslu všech živočichů jistě už slyšel každý. Přicházte z práce a již v předsíni cítíte linoucí se vůni večeře. Schopnost rozeznávat vůně určuje, co si dáme k večeři anebo čemu se raději vyhneme. A, ačkoli si to neuvědomujeme, pomocí čichu si každý tvor vybírá partnera.
Jak je tomu ale s chutí? Stejně jako čich, je založena na schopnosti rozeznávat chemické látky. Říkáte si, cože je to za chemii ve vašem oblíbeném chilli con carne? Je to jednoduché. Na povrchu i toho nejjemnějšího jazýčka se nacházejí drobné papily s chuťovými pohárky. V těchto pohárcích sedí buňky, na jejichž povrchu se tyčí receptory. Poté, co vložíte sousto pikantní omáčky do úst, k těmto receptorům doputuje podnět z pokrmu. V závislosti na tom, na kterou složku je daný receptor citlivý, následně ucítíte slanou, sladkou, kyselou či hořkou chuť. Jestliže manželka chilli con carne připálila, hořká chuť vám zkazí požitek z večeře. Můžete se však vymluvit, že hořká chuť je již od pradávna varovným signálem. Živočichové se jí vyhýbají, protože „hořké“ zpravidla znamená také „jedovaté“.
Zarazili jste se, protože čtete o chilli con carne, a pálivá chuť ve výčtu chybí? To, co označujeme jako „pikantní„, „ostré„, či „pálivé“ totiž není chuť. Příjemné pocity z požití pálivého pokrmu jsou způsobené kapsaicinem v chilli papričkách. Tato látka podráždí nervová zakončení – podobná těm, která zafungují, když se dotknete horké plotny – a tato zakončení vyšlou signál do mozku. V případě, že jste si sáhli prstem od chilli papričky do oka, zřejmě se bude jednat o signál nepříjemné štiplavosti. Pokud jste vyzkoušeli některý z receptů na CHILLI kuchyně.cz, pak se bude jednat o signál příjemného tepla a lehkého pálení. Dobrou chuť!
Podobné články z rubriky recepty
Kontakty
- U nás je doprava od 2 500,- Kč bez poplatku
- Skladové zboží odesíláme do 5 pracovních dnů. Všechno zboží je vždy skladem v určitém počtu
- Před odesláním kontrolujeme zboží, že je v pořádku, jsme rodinný e-shop
- Garance vrácení peněz do 5 dnů
Jen tak pro inspiraci







