
Posedlost jménem kayenský pepř
22.3.2016Jestli jste se někdy v minulosti nechali zmást názvem, jistě víte, o čem je řeč. Toto koření nemá s pepřem, tedy s plody rostliny z čeledi Piperaceae, vůbec nic společného. Kayenský pepř je název pro koření připravované z kayenské chilli papričky. Nyní se na kuchařskou posedlost jménem kayenský pepř podíváme zblízka.
Tento kultivar Capsicum anuum patří mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější na celé západní polokouli. Jak už napovídá název, domovinou kayenských papriček je město Cayenne ve Francouzské Guyaně.
Ačkoli má tato přitažlivá rostlinka ráda teplejší oblasti, nepohrdne ani skleníkem. Pokud zamezíte jejímu zmrznutí, bez skrupulí s vámi přečká i zimu.
Jako mírně pálivou papričku (30 000 – 50 000 SHU) 5 – 30 centimetrů dlouhou ji na trhu najdete buď v zelené, nebo sytě červené podobě.
Pokud má kayenské chilli na vašem jídelníčku své místo, rozhodně děláte dobře. Už na počátku 19. století předepisoval dr. John Stevens kayenský pepř jako lék. O historii použití kayenských papriček v medicíně se zmíníme v příštích článcích.
Především se však v tomto týdnu podíváme na široké využití této dobroty v kuchyni. Určitě vás potěší tip na hřejivou večeři v podobě křehkého hovězího masa v kořeněné omáčce, indickou kachnu Vindaloo anebo lahodný čokoládový krém s chilli.
Jako předkrm již dnes přinášíme recept na krémovou mrkvovou polévku s kayenským pepřem a mascarpone.

Kayenský pepř na chillikuchyne.cz pro vás
Podobné články z rubriky recepty
Kontakty
- U nás je doprava od 2 500,- Kč bez poplatku
- Skladové zboží odesíláme do 5 pracovních dnů. Všechno zboží je vždy skladem v určitém počtu
- Před odesláním kontrolujeme zboží, že je v pořádku, jsme rodinný e-shop
- Garance vrácení peněz do 5 dnů
Jen tak pro inspiraci







