Pikantérie

Pikantérie

26.7.2016

Nejžhavější drby ze soukromí chilli papriček!

Stále nestačíme žasnout, co všechno skrývá takový jeden nevinný, červenající se lusk. S kým se zapletly naše chilli papričky?

O nejžhavější novinky se s vámi podělíme.

Čtěte nejnovější Pikantérie.

  1. Prozíravá paprička. Každá část chilli papričky je jinak pálivá. Většina z nás se domnívá, že nejpálivější z celého lusku jsou semínka, není to však pravda. Nejvyšší koncentrace kapsaicinu se vyskytuje dužině okolo semen a také okolo stopky. Proč, to se dozvíme již ve druhém bodě.
  2. Chilli a ochrana. Kapsaicin, tedy ta lahodná pálivá látka, která nás dohání ke slastnému šílenství, je sekundárním metabolitem rostliny, na které naše papričky rostou. Úkolem pálivé látky je chránit vzniklé plody před nezvanými příživníky, jako jsou různí hmyzové, slimáci, bakterie či houby. Do lusků totiž mateřská rostlina investovala mnoho energie a jejím hlavním cílem je vytvořit co nejvíce semen, ze kterých mohou vzejít další rostliny. Právě proto z celé dužiny nejvíce pálí právě okolí semen – budoucích rostlin, a stopky, která celý plod drží až do úplné zralosti u zdroje energie – mateřské rostliny.
Pikantérie

3. Chilli a ptáci. Narozdíl od jiných zvířat, někteří ptáci si chilli papričku rádi dopřejí. I tato zvláštnost má očividný důvod. Pták, kterému paprička zachutná, může semena efektivně roznést po širokém okolí a pomoci tak rostlině v rozmnožení. A o to přeci v přírodě jde především, ne? 🙂

4. Shishito aneb chilli ruleta. Až vám hostitel v Japonsku nabídne tuto lahodnou papriku, která se na první pohled tváří zcela mírumilovně, dávejte pozor. Ačkoli většina lusků vůbec nepálí, jedna z deseti je doslova ďábelská. Kdo si zahraje?

Pikantérie

5. Chilli a sloni. Co má společného slon a chilli paprička? Inu, počet nohou to zřejmě nebude a podobnost uší také pokulhává. V některých zemích jsou chilli papričky vysazovány okolo plantáží. Aroma pálivých plodů tato velká zvířata spolehlivě udrží v bezpečné vzdálenosti od úrody.

6. Chilli papričky v kimonu. Ano, japonští samurajové si před zápasem zobli trochu chilli, aby se svého soupeře tolik nebáli. Pálivé plody povzbuzují vyplavení adrenalinu, prokrvují, a tím zvyšují šanci na úspěch v boji.

Pikantérie

7. Chilli a Johny Depp. Stále si lámete hlavu, jak ukořistit tohoto krasavce? Pátrali jsme v historii a překvapivě na něj stačí jednoduchý trik – čokoláda s chilli. Ve filmu Čokoláda z roku 2000 v něm Juliette Binoche probudila skryté vášně právě touto pochoutkou. Tak do toho, dokud je příležitost! 😉

8. Chilli a sůl. Neověřené zdroje tvrdí, že více se na celém světě zkonzumuje už jen soli. Dedukujeme, že se jedná o kategorii „koření“ nebo „dochucovadla“, každopádně nám to však lichotí.

9. Zulu zulu peri peri. Co to je? Tento bod jsme zkrátka museli zařadit, protože název africké omáčky je neodolatelný. Jedná se směs chilli a rajčat, kterou si generace na rozpáleném kontinentu předávají více než 400 let. Tato omáčka je údajně sama sebou (nebo spíš chilli papričkami) natolik dobře konzervovaná, že vydrží bez pomoci chemie či zavařování po dlouhou dobu.

10. Chilli a lingvisté. Chilli papričkám se po celém světě říká různě. Při troše pátrání můžete zaslechnout pestrou paletu názvů a výslovností od „čile“, „čili“, „čilí“, „piment“,„piemento“ po „peperončíno“. Záměrně neuvádíme, ve které zemi platí který název, protože o původu pojmenování nejen papriček se přeci dají vést tak krásné debaty nad pivem…

Pikantérie

Pár extra žhavých pikantérií pro vás

Kontakty

Kontakty

09:00 - 16:00 725 888 999
obchod@chillikuchyne.cz

Newsletter

  • U nás je doprava od 2 500,- Kč bez poplatku
  • Skladové zboží odesíláme do 5 dnů. Všechno zboží je vždy skladem v určitém počtu
  • Před odesláním kontrolujeme zboží, že je v pořádku, jsme rodinný e-shop
  • Garance vrácení peněz do 5 dnů

Jen tak pro inspiraci