Brusný kámen TWIN Stone Pro
ZWILLING
Milujete kvalitní nože a zvažujete, který způsob broušení zvolit? Brusný kámen je rozhodně nejvhodnější pomůckou k naostření každého typu čepele, protože kromě perfektního nabroušení také zahladí každý škrábanec nebo menší zoubek. Při dodržení správných zásad se tak opravdu významně prodlouží životnost každého nože.
Použití ocílky vyžaduje určitou zkušenost a hodí se spíše k dobroušení již ostrého nože. Na staré ostřiče nožů z ocelových kotoučků můžete rovnou zapomenout, nestojíte-li o zuby na čepeli.
Brusný kámen je nutné před použitím nejprve namočit (u některých výrobce doporučuje ponořit jej až na 5 minut do vody).
Správný úhel je při broušení nože jedna z nejzásadnějších věcí. Zpočátku vám možná bude připadat náročné po celou dobu udržet nůž ve stejném sklonu, ale po nějaké době se pevný úchyt stane rutinou, případně můžete použít speciální svorky na broušení nožů. Pro vaši hrubou představu jsme pro vás připravili základní porovnání úhlů výbrusu tří skupin zcela odlišných nožů:
Pohyb nožem po brusném kameni by měl naznačovat odkrajování tenkých plátků z povrchu. Ideální směr tažení nože je diagonálně směrem k sobě. Počet obtahů závisí na tvrdosti konkrétního nože.
Během broušení proto nezapomínejte průběžně kontrolovat ostrost ostří a pokud brousíte nůž s oboustranným výbrusem, také střídavě brousit obě strany ostří.
Brusný kámen není věc, kterou si člověk pořizuje každý týden. Vyplatí se proto investice do kvalitního brusného kamene, který stane se vaším společníkem do konce života stejně, jako vaše nože. I nůž ze střední cenové kategorie totiž může v kuchyni skvěle fungovat po dlouhé roky, jestliže se mu dostává správné péče.
Mezi renomované výrobce v oblasti nožů patří německá společnost Zwilling J. A. Henckels, která se v průběhu desítek let svého působení stala doslova legendou. Brusný kámen TWIN Stone Pro od Zwilling J. A. Henckels patří mezi produkty svého druhu, které nemají konkurenci.