Nejlepší sýrová mísa

Nejlepší sýrová mísa

7.12.2016

Blíží se období večírků, návštěv a dlouhých večerů s rodinou. Přichystejte pro vaše blízké občerstvení, na které jen tak nezapomenou. Sýrová mísa potěší jazyk gurmánů a milovníků dobrého jídla. Pestrá paleta sýrů je ideálním doplňkem ke sklence vína i zlatým hřebem slavnostního večera.

Jak poznám, že je to ten pravý?

Nebojte se experimentovat s chutěmi.

Pro člověka neznalého velké nabídky sýrů může být návštěva obchodu se sýry opravdovým oříškem. Každá ze základních skupin sýrů má charakteristické aroma. Zralý pikantní čedar či gouda skvěle kontrastuje s hebkostí camembertu či nasládlou chutí parmazánu. Tyto skvosty skvěle doplňuje sladká gorgonzola a jiní zástupci sýrů s modrou plísní. Paleta se ještě rozšíří, vyzkoušíte-li také různé druhy mléka. Co třeba základní výběr ozvláštnit kozím čedarem?

Kolik sýru je tak akorát?

Protože na většině večírků tvoří sýr pouze doplněk k mnoha dalším dobrotám, obvykle si vystačíte s 0,5 – 1,5 dg sýra na osobu. Připravujete-li sýrovou párty, je samozřejmě potřeba počítat s mnohem větším množstvím.

Sýr bychom měli… a co dál?

Stejně, jako jste dali průchod fantazii při výběru sýra, můžete popustit uzdu hravosti při přípravě příloh. Žádný dobrý hostitel pochopitelně nezapomene na křupavou bagetku či nakrájený chléb. Potřebujeme ale ještě něco, co vyváží či naopak podtrhne chuť sýrů; něco, co umožní opravdovou explozi chuťových pohárků.

  • Chutney libovolných barev, chutí a vůní. Nám se skvěle osvědčilo cibulové chutney značky My Chilli, které je také k dostání na www.chillikuchyne.cz. Také si můžete vyrobit své vlastní pomerančové nebo meruňkové podle receptů na našem blogu.
  • Sladké zavařeniny, med či kořeněné omáčky. Nebojte se odvážných kombinací a zkuste podávat ke kozímu sýru místo známých dipů med s chilli papričkou. Málokdo tuší, že se jedná o velice staré propojení chutí. Snad možná díky medovému základu nám právě s kozím sýrem skvěle chutnala tato hořčičná omáčka.
  • Karamelizovaná cibulka, ořechy a sušené ovoce. Tato ozdoba se díky reklamním fotografiím už dá považovat za klišé, ale je to právě ta nasládlá ovocná chuť, která nám tak lahodí se zralým camembertem. Je to zkrátka klasika a tečka.
Nejlepší sýrová mísa

Tři, dva, jedna…

Než zazní slavnostní fanfáry, máme pro vás ještě pár tipů k servírování.

  • Neobejde-li se vaše sýrová mísa bez silně aromatických zástupců, jako jsou olomoucké tvarůžky, uložte je na zvláštní talíř, aby svou vůní nepřebily chuť jemnějších výrobků. Nebojte, výběr ze čtyř či pěti druhů sýra je určitě dostačující.
  • Pro každý druh sýra vyčleňte jeden zvláštní nůž, zejména pro ty měkké. Měkké sýry se dobře odkrajují pomocí mazacího nože, křehké a zralé sýry vyžadují ostřejší vybavení.
  • Vyjměte sýry z lednice alespoň hodinu před podáváním, aby se chuť a vůně krásně rozvinuly.
  • Jste-li kreativní, opatřete každý druh sýru estetickou cedulkou s názvem. Vyhnete se tak riziku, že budete během večera recitovat jednotlivá jména stále dokola.

S čím jsme dnes vařili

Kontakty

Kontakty

09:00 - 16:00 725 888 999
obchod@chillikuchyne.cz

Newsletter

  • U nás je doprava od 2 500,- Kč bez poplatku
  • Skladové zboží odesíláme do 5 dnů. Všechno zboží je vždy skladem v určitém počtu
  • Před odesláním kontrolujeme zboží, že je v pořádku, jsme rodinný e-shop
  • Garance vrácení peněz do 5 dnů

Jen tak pro inspiraci