Jamajské kozí curry

Jamajské kozí curry

3.6.2016
6 - 8 porce - 350 - 400
1 den marinování + příprava 90 min Příprava

Ingredience receptu

Kozí maso Kozí maso
1,5 kg nejlépe s kostí, nakrájené na kostky
Sůl Sůl
2 lžíce
Pepř Pepř
1 lžíce
Curry Curry
5 - 6 lžic
Česnek Česnek
4 - 6 stroužků
Olej Olej
dle potřeby
Voda Voda
4 hrnky

Přemýšleli jsme, co bychom vám tento týden naservírovali. „Chtělo by to něco nového“, řekli jsme si. Nakonec jsme se rozhodli pro jamajské kozí curry. Tento pokrm opravdu pochází ze vzdálené Jamajky, s pokrmem se ale můžete setkat i v některých restauracích v České republice. Na Jamajce platí za slavnostní dobrotu, kterou si neuvaříte ve všední den. Pokud je kozí curry uvařené správně, chuťově předčí jakýkoli pokrm z hovězího masa.

Používání curry se na ostrově dochovalo jako pozůstatek po indických obyvatelích, kteří zde po zrušení otroctví získali uplatnění jako pracovníci na plantážích.

Sehnat kozí nebo kůzlečí maso může být někdy obtížné, ale právě v této roční době je možné si kůzle nechat dovézt a následně část zamrazit. Sezónně tento druh masa nabízejí i některá řeznictví. Vzhledem k výtečné chuti, výživové hodnotě a snadné stravitelnosti masa se to jednoznačně vyplatí.

Postup:

  1. Smíchejte kozí maso, sůl, pepř, 4 lžíce curry koření, 1 velkou cibuli nakrájenou na kolečka, česnek, papričku Scotch bonnet. Uložte přes noc do lednice (nebo alespoň na 5 hodin) a nechte marinovat
  2. Odstraňte kusy cibule a chilli a prozatím je uložte stranou.
  3. Rozehřejte na pánvi olej. Orestujte na něm dohněda maso, aby se zatáhlo a zůstalo hezky šťavnaté.
  4. Když je maso pěkně hnědé, přidejte tymián a dva hrnky vařící vody. Přikryjte, stáhněte plamen a nechte cca hodinu probublávat.
  5. Nasekejte jednu střední cibuli a přidejte ji do hrnce společně s cibulí a papričkou z marinády.
  6. Přidejte další 2 hrnky vařící vody a přiveďte celou směs k varu.
  7. Ochutnejte a případně přidejte chilli nebo curry koření, dle vašeho přání.
  8. Přidejte rajčatový protlak. Vařte na mírném plameni, dokud maso neodpadává od kosti.

Tip:

Do curry můžete v posledním kroku přidat také brambory. Jiná varianta je, pokrm podávat s rýží a čerstvým zeleným salátkem.

S čím jsme dnes vařili

Kontakty

Kontakty

09:00 - 16:00 725 888 999
obchod@chillikuchyne.cz

Newsletter

  • U nás je doprava od 2 500,- Kč bez poplatku
  • Skladové zboží odesíláme do 5 dnů. Všechno zboží je vždy skladem v určitém počtu
  • Před odesláním kontrolujeme zboží, že je v pořádku, jsme rodinný e-shop
  • Garance vrácení peněz do 5 dnů

Jen tak pro inspiraci