Jak se měří pálivost chilli papriček?

Jak se měří pálivost chilli papriček?

14.11.2015

Míra pálivosti chilli papriček odpovídá obsahu kapsaicinu, tedy látky, která je za pálivost odpovědná. Pálivost chilli papriček měří Scoviellova stupnice. Počet Scoviellových jednotek (Scoville heat units, SHU). Testování pálivosti se provádí pomocí skupiny nejméně pěti ochutnávačů. Připraví se roztok z paprik, cukru a vody, který je poté ředěn vodou a zkoušen ochutnávači, dokud nepřestanou cítit pálivost. Scoviellova stupnice měří míru zředění roztoku z papriček. Sladká nepálivá paprika neobsahuje žádný kapsaicin. 16 Scoviellových jednotek odpovídá kapsaicinu naředěnému 1 k milionu,  hodnota SHU pro 100% čistý kapsaicin má tedy 16 000 000 jednotek SHU. V současnosti existují také moderní chromatografické metody, které umožňují změřit pálivost s přesností na jedno SHU.

Paprička Trinidad Scorpion Moruga  je v současnosti považována za nejpálivější papričku na světě. Bylo jí naměřeno  2,009,231 SHU. V našem obchodě můžete zakoupit omáčku Moruga Mučíto, která dosahuje právě takovéto pálivosti. Samozřejmě nabízíme i „méně“ pálivé omáčky jako Jolokia, Habanero a mnoho dalších.

 

Kontakty

Kontakty

09:00 - 15:00 725 888 999
obchod@chillikuchyne.cz

Newsletter

  • U nás je doprava od 2 500,- Kč bez poplatku
  • Skladové zboží odesíláme do 5 pracovních dnů. Všechno zboží je vždy skladem v určitém počtu
  • Před odesláním kontrolujeme zboží, že je v pořádku, jsme rodinný e-shop
  • Garance vrácení peněz do 5 dnů

Jen tak pro inspiraci