
Historie Chilli
13.11.2015Věděli jste, že Chilli lidé pěstovali již před 6 tisíci lety? Archeologické nálezy prokázaly, že první pěstitelé chilli papriček žili v Ekvádoru ve střední Americe. K rozšíření chilli po Evropě a celém světě došlo po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem. Zajímavé je, že k začátku využívání chilli v kuchyni přispěl nedostatek pepře (v době středověku byl pepř velmi ceněný a používaná i jako platidlo). Experimenty španělských a portugalských přinesly první jídla s využitím chilli jako pálivé náhrady pepře.
Mniši navíc odrůdy paprik křížili mezi sebou a tím dosahovali vyšší pálivosti a nových chutí. Chilli díky rozvoji námořní dopravy uchvátilo také Indii, kde je chilli dodnes klíčovou surovinou tamní kuchyně. Skvělou pověsti si chilli rovněž získalo v Japonsku, Thajsku a mnoha dalších zemích jihovýchodní Asie. V Japonsku dokonce chilli pojídali samurajští bojovníci při svém výcviku pro dodání odvahy a odstranění duševního bloku. Lidé postupně objevovali blahodárné účinky chilli na zdraví i psychiku.
V dnešní době je chilli jedním z klíčových ingrediencí v kuchyních po celém světě a pěstitelé se předhání, kdo dosáhne většího obsahu účinné látky kapsaicinu,a nové odrůdy pálí téměř jako pepřový sprej. Hlavním důvodem rozšíření chilli je ale skvělá kombinace osvěžující chuti a blahodárných účinků, které si můžete zamilovat i vy.
Podobné články z rubriky recepty
Kontakty
- U nás je doprava od 2 500,- Kč bez poplatku
- Skladové zboží odesíláme do 5 pracovních dnů. Všechno zboží je vždy skladem v určitém počtu
- Před odesláním kontrolujeme zboží, že je v pořádku, jsme rodinný e-shop
- Garance vrácení peněz do 5 dnů
Jen tak pro inspiraci







