Bhut Jolokia, „ghost pepper“: Seznamte se!

Bhut Jolokia, „ghost pepper“: Seznamte se!

20.1.2016

Bhut Jolokia patří mezi skutečně unikátní odrůdy chilli papriček. A to nejen svou pálivostí (na Scoviellově stupnici dosahují něco přes milión jednotek SHU), která „strašidelné chilli papričky“ dostala do Guinessovy knihy rekordů.

Tento kříženec papriky křovité a papriky čínské má své kořeny v severovýchodní Indii, kde však slouží především jako ochrana před přehřátím v parných letních dnech. Významně totiž zvyšuje pocení, což nejspíš sami vyzkoušíte při ochutnávání našich receptů.

V podobě aerosolu nás naopak látky obsažené v těchto zářivě červeně, žlutě, oranžově či  čokoládově zbarvených plodech ochrání před násilníky či zloději v podobě pepřového spreje. Jejich výrobci zřejmě velmi dobře věděli, proč vybrat alkaloidy právě z této odrůdy – vždyť i kuchaři doporučují nosit při přípravě pokrmů z Bhut Jolokia ochranné rukavice!

Milovníci ostřejších pokrmů si libují v široké paletě gurmánských zážitků, které Bhut Jolokia mohou nabídnout. Přidáme-li tyto chilli papričky k masu, krásně rozvinou plnou chuť pokrmu. Syrové pak voní čerstvou zeleninou. Nejzajímavější z nich, čokoládová varieta nabízí aroma lehce kouřové až nasládlé.

Zajímá vás, jak doopravdy chutná proslulá i obávaná chilli paprička? Vyzkoušejte Bhut Jolokia exkluzivně na Chillikuchyně.cz. V naší nabídce najdete Bhut Jolokia sušené i uzené chilli papričky, mleté koření Bhut Jolokia, uzené koření Bhut Jolokia, anebo pekelně pálivou chilli omáčku Jolokia Mučíto. Chcete s Bhut Jolokia nejprve otestovat? Připravili jsme pro vás vzorky koření i omáček. Směle do toho!

🙂

Pro inspiraci vám přinášíme recept na oblíbenou salsu verde, tentokrát ve variaci s Bhut Jolokia. Dobrou chuť!

Pečená rajčatová salsa verde

Ingredience

0,7 kg rajčat

1/2 oloupané cibule

1/2 hrnku natě koriandru

1 lžíce čerstvé citrónové šťávy

1/2 lžičky cukru

1/2 lžíce olivového oleje

1/2 hrnku vody pro rehydrataci papriček

1/2  hrnku vody do salsy

1 sušená paprička Bhut Jolokia

sůl

Postup

Rajčata umyjte a oloupejte. Rozkrojte je napůl a položte řeznou plochou na pečící papír. Nechte je 5-7 minut lehce zhnědnout v troubě. Mezitím rehydratujte chilli papričku na pánvi: Nalijte na ni 1/2 hrnku vody, přiveďte k varu a nechte 5 minut probublávat. Rajčata, citrónovou šťávu, olivový olej, cibuli, koriandr, chilli papričku, cukr a vodu smíchejte v kuchyňském robotu a mixujte do hladka. Podle potřeby dosolte.

Kontakty

Kontakty

09:00 - 16:00 725 888 999
obchod@chillikuchyne.cz

Newsletter

  • U nás je doprava od 2 500,- Kč bez poplatku
  • Skladové zboží odesíláme do 5 dnů. Všechno zboží je vždy skladem v určitém počtu
  • Před odesláním kontrolujeme zboží, že je v pořádku, jsme rodinný e-shop
  • Garance vrácení peněz do 5 dnů

Jen tak pro inspiraci